Bölüm Başkanımızın Mesajı
Elektrik Mühendisliği Bölümü'nün amacı: misyonu ve vizyonu doğrultusunda, elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve elektrik enerjisi ile çalışan her türlü elektrikli cihaz ve makinelerinin; tasarımı, geliştirilmesi, korunması, kontrolü, güvenliği ve işletilmesi konularında ulusal ve uluslararası düzeyde çalışabilecek, araştırma yapabilecek elektrik mühendisleri ve bilim insanları, yetiştirmektir.
Bu gerçekten hareketle; eğitim ve araştırmada nitelik ve nicelik olarak dünya normlarını uygulayan, bu normları geliştirmeye yönelik gayret sarf eden ve 1942 yılından beri faaliyet gösteren Bölümümüz, yurt ve dünya sorunlarına çare üretebilecek nitelikli mühendisleri piyasaya kazandırmak üzere, yoluna devam etmektedir.
Davutpaşa Yerleşkesi’nde, Elektrik-Elektronik Fakültesi bünyesinde, 2011 yılından itibaren yenilenmiş ve bütün donanımları sağlanmış alt yapısı ile hizmet veren Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü; 58 Akademik, 1 İdari Personeli, 18 adet sınıfı, 3 adet amfisi, 17 adet öğrenci ve 9 adet araştırma laboratuvarı ve 64 ofisiyle 5900 metrekarelik kapalı alanda; her yıl girmeye hak kazanan yaklaşık 150’si lisans, 70’i lisansüstü öğrenci olmak üzere, toplam toplam 1142 lisans ve 391 lisansüstü öğrenciye eğitim vermektedir.
Bölümümüz, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Dönemi Bahar Yarıyılı’nda, “COVID-19” pandemisi süresince eğitimlerini ve sınavlarını; YTÜ UZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) Birimi sayesinde, 2020-2021 Güz ve Bahar Yarıyılı’nda “ZOOM” altyapısını kullanarak başarıyla yürütmüş ve 2021-2022 Güz Yarıyılı’ndan itibaren de eğitimlerine yüz yüze devam etmektedir.
Bölümümüz lisans öğrencilerinin mezun duruma gelebilmesi için, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nda yenilenen ve “MÜDEK Akreditasyon Değerlendirmesi”ne de uygun hale getirilen, “Ders Programı”nda sorumlu oldukları; Elektrik Mühendisliği Anabilim Dalı altında açılan 61 derse ait 150 krediyi ve her biri 30 iş gününden oluşan Genel ve Mesleki stajlarını, tamamlanmış olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte 2021-2022 Bahar Yarıyılı’ndan itibaren öğrencilerimiz, üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan işletmede mesleki eğitim kapsamında uygulanan YTÜ KOOP Modeli (COOP-Cooperative Education) kapsamında; bölümümüzün anlaşma yaptığı firmalarda 8. Yarıyılının tamamını iş yerinde geçireceği staj yapma olanağına sahiptirler.
Ayrıca başarılı öğrencilerimizin, her sene belirlenen kontenjanlar ve ilgili yönetmelikler ve yönergeler ile belirlenmiş kurallar çerçevesinde, “Çift Anadal” ve “Kurum İç Yatay Geçiş” yapabilme olanakları vardır.
Elektrik Mühendisliği Bölümümüz, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 01 Mayıs 2020-30 Eylül 2023 ve 30 Eylül 2023-30 Eylül 2026 tarihleri arasında akredite edilmiştir.
Mezunlarımız; elektrik enerjisi; üretimi, iletimi, dağıtımı, tüketim, kontrolü ile ilgili her türlü imalat, satış, teknik destek hizmetlerini içeren sektörlerle bunları destekleyen; bankacılık, denizcilik, sigorta ve eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlarda geniş iş olanaklarına sahiptirler.
Mezunlarımızın çalıştığı kurumlara örnek olarak; Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., Mercedes Benz Türk A.Ş., Siemens A.Ş., Türk Philips Ticaret A.Ş., Koç Topluluğu Sektörleri ve Şirketleri, TEDAŞ, TEİAŞ, TETAŞ, EPİAŞ, EÜAŞ, Türkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., TÜBİTAK, Avea İletişim Hizmetleri A.Ş., Sabancı Topluluğu Şirketleri, ABB Grubu Şirketleri, ASELSAN Elektronik San. Ve Tic. A.Ş., TAI-TUSAŞ-Türk Havacılık Ve San. A.Ş., ROKETSAN-Roket San. Ve Tic. A.Ş., HAVELSAN-Hava Elektronik San. Ve Tic. A.Ş., İŞBİR Elektrik San. A.Ş., ASPİLSAN Enerji San. Ve Tic. A.Ş., BEST-Balıkesir Elektromekanik San. Tes.A.Ş., örnek olarak verilebilir.